Ghid comparativ pentru bicicletă de șosea - www.review-biciclete.ro
www.review-biciclete.ro
Ajută-ne să creștem, DISTRIBUIE!
Ghid comparativ bicicleta de sosea

Ghid comparativ pentru bicicletă de șosea

Atunci când ești în căutarea pentru cele mai bune biciclete, fie că ești deja un veteran în acest sport, care își caută un nou model, sau ești începător, poate fi copleșitor să încerci de unul singur să aflii suficiente informații legate de o nouă bicicletă de șosea. Alegerea uneia potrivită este de multe ori greoaie și enervantă, dacă nu ai toate datele și dacă nu știi după ce să te uiți.

Găsești literalmente sute de variante diferite care pretind că sunt cele mai bune biciclete pentru care poți opta. Tu, uitându-te la ele, vizual nu observi vreo diferență prea mare. Din fericire, acest ghid a fost scris special pentru a te ajuta în a face alegerea potrivită.

Astfel, vei găsi în acest ghid suficiente informații cu privire la tipul de bicicletă de șosea, mărime, componente etc. care te vor ajuta să iei o decizie bună în ceea ce privește cele mai bune biciclete dedicate stilului tău de pedalare și adaptate bugetului setat.

După ce trebuie să te uiți înainte de a achiziționa cele mai bune biciclete

Bicicletele de șosea nu sunt adaptabile tuturor stilurilor de plimbări sau terenuri. Astfel, pentru a te asigura că alegi cele mai bune biciclete, trebuie să cunoști datele importante despre ele, ce urmează să fie prezentate în continuare.

  •  Tipul

Cursierele pot fi catalogate în mai multe categorii și subcategorii, după cum urmează:

  • De curse/time trial/aero – aceste trei versiuni sunt destinate vitezei și doar vitezei. Time trial și cele aero pun accent foarte mare pe aerodinamică și mult mai puțin pe confortul utilizatorului, făcând modelele mai greu de controlat pe distanțe mari, dar sunt perfecte pentru viteză. Toate aceste variante sunt cele mai bune biciclete dedicate concursurilor și mai deloc pentru fitness sau de recreere.
  • Commuter – dacă dorești să achiziționezi cele mai bune biciclete pentru navete și uzul zilnic prin oraș sau în jurul zonelor urbane, aceasta este categoria pentru care ar fi bine să optezi. Cadrul unui astfel de model îți permite să adopți o poziție ceva mai dreaptă și este făcut pentru a-ți oferi mai mult confort și o manevrabilitate mai bună, scăzând viteza maximă pe care o poți atinge.
  • Sportive – aceste tipuri de biciclete de șosea sunt foarte versatile. Practic sunt variantele mai confortabile ale celor de curse și reprezintă cele mai bune biciclete pentru fitness sau pentru plimbări recreaționale. Da, e adevărat că le poți folosi și în competiții, dar designul lor va fi apreciat inclusiv de utilizatorii mai puțin familiarizați cu stilul cursierelor.
  • Touring – destinate turelor foarte lungi, bicicletele touring sunt construite pentru a fi rezistente, confortabile și suficient de stabile, încât să poți merge pe ele zile la rând. Totodată, vei găsi pe ele locuri special dedicate montării portbagajelor și a aripilor apărătoare împotriva noroiului. Dacă ideea ta de relaxare și distracție este să pleci spre răsărit și să pedalezi până uiți de problemele de care ai fugit, atunci touring sunt cele mai bune biciclete pe care le poți alege.

Așadar, înainte de toate și până să intrăm în detalii, cum ar fi sistemul de frânare, transmisie, cadru etc., ar trebui să reflectezi puțin asupra variantelor de mai sus și să te gândești ce stil de pedalare ți-ar plăcea mai mult să adopți. Pentru a alege cele mai bune biciclete, trebuie să știi către care dintre modelele abia prezentate vrei să te îndrepți. Ca un sfat, cele sportive și commuter sunt variantele cele mai populare.

  •  Componente

Componentele cu principalele lor caracteristici au fost prezentate destul de amplu în ghidul de achiziție. Aici, ele vor fi doar trecute în revistă, precizând detaliile tipice cursierelor.

  •  Cadrul

Cele mai bune biciclete de șosea au cadrul subțire și incredibil de ușor, în special comparând cu cele mtb. Pe cadru nu este montată niciun fel de suspensie, iar furca, foarte rezistentă, este fabricată din compozit de fibră de carbon, chiar dacă bicicleta în sine este alcătuită dintr-un alt material, în special la modelele mai noi.

  •  Roți/cauciucuri

Roțile cursierei sunt ușoare și înguste. Designul și forma roților se bazează pe aerodinamică și greutate mică. Jantele au cât de puține spițe este cu putință, cele mai bune biciclete venind cu spițe din fibră de sticlă sau de carbon.

Cauciucurile sunt și ele foarte înguste. Această caracteristică este una reprezentativă în ceea ce privește aspectul unei cursiere. Profilul anvelopei este minim, sau chiar, pe cele mai bune biciclete de viteză, inexistent. Astfel, cicliștii vor avea o aderență mai bună pe asfalt și o eficiență mai bună la pedalare.

  •  Transmisia

Sistemul de viteze de pe cursiere vine cu multe trepte din care poți alege. Transmisia este compusă din angrenaj, care reprezintă discurile cele mari și care este conectat la pedaliere și caseta cu pinioane, cea conectată la roata din spate și care are multe discuri mai mici.

Angrenajele au în general trei foi, dar variantele de pe cele mai bune biciclete de viteză vin cu două sau chiar doar cu o foaie cu mai mulți dinți, care cântăresc mult mai puțin ca variantele cu trei discuri.

  •  Ghidonul și șaua

Cele mai bune biciclete de șosea au ghidonul foarte ușor și prezintă acele mânere curbate în jos, tipice cursierelor. Pe secțiunea dreaptă a acestuia vei putea găsi frânele și maneta schimbătorului de viteze. Pe variantele dedicate curselor, mânerele vor fi alungite spre înainte, încurajând utilizatorul să adopte o poziție cât mai aplecată pe cadru cu putință.

Șaua de pe o cursieră pare cam incomodă, dar reprezintă varianta ideală pentru cursele lungi și istovitoare. Aceasta este foarte subțire și îngustă, comparativ cu cele de pe bicicletele de munte și de cele mai multe ori are foarte puțin burete.

  •  Frânele

Marea parte a frânelor întâlnite pe bicicleta de șosea sunt pe jantă cu doi pivoți. Aceștia sunt poziționați pe ambele laterale ale jantei și frânează foarte rapid și precis, lucru extrem de important atunci când pedalezi cu viteze mari. Pe lângă cel descris mai sus, se mai întâlnește și sistemul cu un singur pivot, pentru modelele ieftine și cel direct mount și integrat în jantă, pentru cele mai bune biciclete.

  •  Mărimea

Alegerea dimensiunii corecte înainte de a cumpăra o cursieră este incredibil de importantă. În mod cert este mai importantă decât dotările pe care le alegi. Degeaba ai cele mai bune biciclete, din punct de vedere al componentelor, dacă nu ajungi cum trebuie la pedale sau dacă simți un disconfort de fiecare dată când te urci pe ea.

De cele mai multe ori, dimensiunea bicicletei este dată de dimensiunea cadrului. Astfel, pentru a te ajuta în alegerea mărimii corecte a cadrului pentru înălțimea ta, poți urmări tabelul următor:

Mărime cadru (cm)

Înălțime ciclist (cm)

48

155 - 160

50

160 - 165

52

165 - 170

54

170 - 175

56

175 - 180

58

180 - 188

60

185 - 190

62

190 - 195

Ce ar fi mai bine să alegi? Un cadru din aluminiu mai ieftin sau unul scump, din fibră de carbon?

Cele mai bune biciclete au construite cadrele din fibră de carbon, care este unul dintre cele mai noi materiale folosite în industria velo.

Cadrul fabricat din fibră de carbon prezintă următoarele avantaje:

  • Sunt incredibil de ușoare, fiind fabricate din fire de carbon foarte subțiri, împletite și lipite între ele, în locul tuburilor din metal;
  • Nu sunt la fel de țepene precum variantele de metal și sunt mult mai confortabile, în special pe trasee lungi;
  • Sunt mai rezistente și mai durabile.

Singurul dezavantaj al lor este prețul.

În concluzie, ar trebui să îți cumperi cele mai bune biciclete, care au cadrele produse din fibră de carbon? Dacă îți place să folosești bicicleta pentru curse lungi atunci da, carbonul este alegerea ideală, pentru că vei avea parte de mai mult confort, însă vei pierde parte din puterea de pedalare.

În altă ordine de idei, dacă vrei să rulezi la viteze maxime și să nu plătești foarte mult, dar să ai parte în continuare de un cadru bun și rezistent, atunci ar fi bine să te axezi spre cele din aluminiu.

Și industria aluminiului a cunoscut multe îmbunătățiri în ultima vreme. Aliajele nu se mai fabrică la fel cum ca acum 20 de ani, cel puțin nu în cazul firmelor de renume. În ziua de astăzi, rezistența și calitatea aluminiului este net superioară variantelor mai vechi. În plus, tuburile sunt în general hidroformate, iar punctele de sudură atât de bine ascunse, încât ai putea jura că acel cadru este turnat dintr-o singură bucată și nu o lipitură a mai multor piese.

Alte lucruri de care cel mai probabil vei mai avea nevoie

Chiar dacă vorbim despre cele mai bune biciclete de șosea sau despre cele mai slabe, ele au fost create cu un singur scop: acela de a se deplasa pe drumuri pavate. Ei bine, pentru astfel de ture, indiferent cât de lungi ar fi, vei mai avea nevoie mai devreme sau mai târziu de anumite accesorii și echipamente, care vor fi prezentate în continuare.

  •  Camere

Este imposibil să nu se întâmple odată și odată. Fie că vei avea o spărtură mică sau o explozie, la un moment dat, indiferent că ai una dintre cele mai bune biciclete de șosea sau una ieftină, în mod cert vei face o pană și vei avea nevoie de o cameră de rezervă. Doar cei care nu au mers suficient pe bicicletă nu au avut parte de nicio pană. Așadar, este bine ca atunci când se întâmplă, să nu dai din colț în colț, pentru a vedea unde găsești o rezervă, ci să îți cumperi câteva în prealabil. Ține cont că până și cele mai bune biciclete vor avea aceleași probleme ca și cele mai ieftine, deci asigură-te dinainte.

  •  Cauciucuri

Nu va fi nevoie să schimbi, nici pe departe, la fel de des cauciucurile, cum va fi în cazul camerelor, dar cu siguranță, cu timpul, va trebui să le înlocuiești și pe acestea. Principalul motiv, dacă nu vei suferi o pană foarte urâta, va fi că acela că se vor toci foarte tare și nu vei mai avea aceeași aderență și siguranță. Anvelopele de pe cele mai bune biciclete de șosea pot fi incredibil de scumpe, dar îți vor oferi o viteză de rulare neegalată.

  •  Kit de cauciucuri

Cât de ciudat te-ai simți să ai una dintre cele mai bune biciclete existente pe piață, iar în turele pe care le dai să cari în jurul gâtului o cameră de rezervă?

Este bine să îți achiziționezi un kit mic de reparare a panelor. Acesta este ușor de transportat, poate fi introdus în orice rucsac și poate remedia o avarie mică, în caz că ai parte de ghinion pe traseu. Astfel, dacă se întâmplă să ți se înțepe roata, scoți kitul și pui imediat un petic, putând apoi continua plimbarea.

Ah, și nu uita, ia cu tine și o mini-pompă. Altfel, degeaba pui petic, dacă nu poți reumfa roata.

  •  Bidon cu apă

Hidratarea în timpul activităților fizice este extrem de importantă, aici încadrându-se și ciclismul. Bidoanele pentru apă de calitate sunt reutilizabile și pot fi cărate în mai multe moduri, unele putându-se chiar fixa pe cadru.

Ca o alternativă, există și varianta rucsacilor de hidratare, care au niște camere special concepute unde poți păstra apa și de unde te poți rehidrata, cu ajutorul unui mic furtun. În special atunci când ești pe una dintre cele mai bune biciclete de pe piață, nu vei simți oboseala în timpul pedalării, dar este imperios necesar să te hidratezi.

  •  Mănuși

Dacă nu vrei să te trezești cu bătături în palme, vei avea nevoie de o pereche de mănuși dedicate ciclismului. Până și ghidoanele de pe cele mai bune biciclete, după câțiva zeci de kilometri îți vor face probleme la palme.

  •  Casca

Despre casca de protecție sunt convins că ai citit atât de multe articole, încât nici nu mai are rost să discutăm pe seama utilității lor. Știi că marea parte a deceselor care au loc în urma accidentelor pe care le suferă cicliștii sunt din cauza loviturilor la cap și nepurtării căștii de protecție. Indiferent că ai cele mai bune biciclete, sau cele mai ieftine modele, nu mai are sens să îți prezint sumbra statistică a celor care nu mai au parte de ture frumoase, pentru că au fost indiferenți vis-a-vis de siguranța și protecția lor.

Așa că, un lucru e cert: Nu ieși la pedalat fără cască de protecție!

  •  Ochelari

Dacă ai de gând să pedalezi la viteze care s-ar încadra la medii sau peste medii, vei avea cu siguranță nevoie de protecție pentru ochi. Și nu, nu îți vei achiziționa ochelari doar de fiță, cum se crede. Impactul la 20-30 km la oră cu o musculiță este deranjant la față, dar destul de dureros, dacă ai ghinionul să te nimerească în ochi. Ca să nu mai vorbim despre riscul de a-ți sări o pietricică sau un ciob.

Totodată, de pe cele mai bune biciclete de șosea vei prinde viteze mult mai mari de 30 km/h. Iar atunci situația se schimbă și repercursiunile pot fi unele destul de grave. Ca un plus, vei arăta cool cu ochelari pe ochi.

  •  Îmbrăcăminte

Deși nu este necesară, îmbrăcămintea dedicată ciclismului este foarte recomandată, indiferent de anotimp. Aceasta este mulată pe corp și confecționată din materiale precum spandex, pentru a te face mai aerodinamic și pentru a preveni prinderea pantalonilor în lanț.

Degeaba ai una dintre cele mai bune biciclete de șosea aero; dacă hainele te vor frâna, vei pierde secunde bune într-un concurs. Totodată, îmbrăcămintea specifică are zone reflectorizante, care pot fi observate cu ușurință în trafic.

  •  Încălțăminte

Chiar dacă ai cele mai bune biciclete de șosea sau printre cele mai ieftine modele, aproape cu siguranță vei avea nevoie de încălțăminte specială pentru pedalat, care se atașează de pedală.

  •  Lumini

Este de la sine înțeles că dacă ai de gând să pedalezi noaptea, vei avea nevoie de lumini. Atât un far puternic în față, pentru a vedea exact pe unde mergi, cât și un stop pe spate, pentru a te vedea ceilalți participanți la trafic.

  •  Computer sau vitezometru

Foarte mulți oameni sunt extrem de pasionați de statistici. Astfel, dacă și tu te încadrezi în această categorie, degeaba ai cele mai bune biciclete, dacă nu te poți lăuda cu viteza maximă cu care ai mers sau cu câți kilometri ai parcurs. Dacă este așa, stai fără grijă, există vitezometre și mini-computere care îți vor înregistra fiecare detaliu care te interesează în legătură cu tura ta și care vor stoca informațiile o perioadă lungă de timp.

În continuare, vor fi prezentate niște clasamente care te vor ajuta în a alege cele mai bune biciclete în funcție de bugetul tău.

Cele mai bune biciclete sub 1500 lei

Modelele de cursiere prezente în acest segment de preț nu pot fi considerate cele mai bune biciclete de șosea întâlnite pe piață. Sigur, te poți plimba fără probleme pe ele, vei reuși să acoperi distanțe mari și te vei distra copios făcând-o, dar ele vin cu dotări slabe și greutăți mari. Și desigur, confortul oferit de cele din această gamă nu va fi unul excelent.

Variantele de biciclete de șosea întâlnite aici aici vin, în majoritatea lor, cu transmisie Shimano Acera sau inferioară și frâne V-brake. Greutatea, deși una mare, cuprinsă între 11 și 12 kg, este ceva de așteptat la acest buget. La prețuri mai mici de 1500 lei nu au putut fi găsite pe piața noastră modele de biciclete noi care să poată fi catalogate ca cel puțin decente, motiv pentru care suma aceasta va fi setată ca limita minimă.

Neuzer courier - Bicicleta de oras

Aceaste biciclete sunt unele relativ ușoare pentru segmentul de piață în care sunt întâlnite.Ungurii de la Neuzer au echipat acest model de biciclet​​​​ă de șosea destul de bine, ținând cont de faptul că au dorit să păstreze prețul de achiziție la minimum.

  • Vine cu un cadru decent, din aluminiu, aliaj 7005, care se prezintă bine, deși este unul destul de greu, marcă no-name.
  • Vopseaua este OK din punct de vedere calitativ, combinație de negru cu albastru.
  • Furcă fixă, marca Cro-mo fără suspensie, tot din aluminiu. Pipa de 120 mm și ghidonul drept sunt marca Zoom, o firmă relativ cunoscută în lumea cursierelor. Te-ai aștepta ca la acest capitol să apeleze la o firmă no-name, pentru a scădea costurile, dar lucrul acesta nu se întâmplă. 
  • Transmisia este 3 x 7. Vine cu un angrenaj Suntour XCC, cu foi de 48/38/28 și o casetă Shimano HG30. Deraiorul de pe față este Shimano C050, iar schimbătorul spate Shimano Acera. Maneta schimbător este tot Shimano, un Ez-Fire 3 x 7.
  • Roțile sunt alcătuite din jante Mach 1 CFX700, de 28 inci, echipate cu anvelope Kenda 28 – 622.
  • Sistemul de frânare este unul care lasă de dorit, și anume un V-brake din aluminiu, marca Logan, despre care se poate spune doar că funcționează, dar nu bine.
  • Tot la capitolul dezamăgiri poate fi inclusă și șaua, care se dovedește a fi una deloc confortabilă.
  • Greutatea totală, deși una mare pentru o cursieră, nu este uriașă, putând fi catalogată chiar relativ ușoară pentru această categorie de preț, la cele 11.47 kg ale sale.
  • Deși în comparație cu cele mai bune biciclete de șosea, este cu mai bine de 4 kg mai grea.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta Neuzer Courier RS poate fi consultat aici.

Rating

devron urbio u2.8

Bicicleta de oraș Devron Urbio U2.8 este produsă la Deva, de către DHS și este destinată începătorilor în ale ciclismului, fapt ce se poate deduce și din echiparea destul de modestă. Raportul calitate/preț este însă unul rezonabil, având în vedere că o bicicletă de șosea de calitate superioară poate ajunge și la câteva mii de lei bune.

Printre aspectele pozitive ce trebuie menționate în cazul acestui model se numără componentele de calitate, deși din gamele low end (Shimano, ProWheel, Cerurim) și design-ul destul de atractiv. Un alt plus ar fi că cei de la DHS au destul de multe centre service în toată țara și poți apela cu ușurință la ele în caz că ai probleme.

Pe de altă parte, aspectele negative pe care trebuie de asemenea să le cunoști, sunt greutatea destul de mare și numărul mic de viteze. Modelul Urbio U2.8 are doar 8 viteze (spre deosebire de Neuzer Courier care are 21), aspect ce ar putea să te nemulțumească dacă știi că ai de parcurs zilnic un traseu mai dificil.

Per ansamblu însă, Devron Urbio este o bicicletă bună, pentru cicliștii entry level, la un preț mai mult decât decent.

  • Cadrul este confecționat din aluminiu 6061, deci un material de calitate, și vine în două dimensiuni: M - de 21 de inch și L - de 22 inch.
  • Furca este cu suspensie, tot din aluminiu, iar sistemul de frânare, tip v-brake, este marca Tektro (855).
  • Sistemul de frânare, deși unul nu foarte performant, are o putere de oprire decentă, fiind ideal pentru începători. Ca un minus, aceste v-brake-uri sunt mai grele decât cele de calitate superioară. Plăcuțele de frână sunt montate pe jantă, atât pe față cât și pe spate.
  • Sistemul de transmisie este format dintr-un angrenaj ProWheel cu o singură foaie, de 40T, (deci mult mai bine stă la acest capitol modelul prezentat anterior) și o casetă de pinioane Shimano Single Sproket.
  • Schimbătorul spate este Shimano Nexus, la fel ca și maneta schimbător. Nu sunt cele mai performante componente, însă se descurcă foarte bine, mai ales având în vedere prețul destul de scăzut al bicicletei.
  • Jantele sunt de 28 inch, Cerurim DHS, iar anvelopele Rubena V66 Flash.
  • Suportul ghidon, ghidonul și tija șeii sunt Kalloy Uno, marcă destul de cunoscută în lumea bicicletelor de șosea și cu o funcționare decentă.

Preț

Cel mai bun preț pentru Devron Urbio U2.8 (2017) poate fi consultat aici

Disponibilitate după preț, crescător

sportaddict.ro

emag.ro

Rating

Deși Neuzer are o transmisie mai bună, Devron câștigă la capitolul sistem de frânare. Per total însă, cele două biciclete pot fi o alegere la fel de bună pentru un ciclist începător. Contează foarte mult și ce îți dorești să primești pentru banii cheltuiți (nu prea mulți în acest caz).

În ceea ce privește designul, cele două modele sunt foarte asemănătoare, așa că nu vei avea bătăi de cap la acest capitol.

Ca un ultim pont, în lumea cicliștilor, cel mai adesea se recomandă începătorilor modelul Neuzer Courier, datorită angrenajului destul de bun pentru categoria de biciclete de până în 1500 lei.

Cele mai bune biciclete până în 2500 lei

Față de categoria anterioară de preț, aici putem găsi modele ale unor firme celebre, producătoare ale unora dintre cele mai bune biciclete existente pe piață. Este clar că la costurile despre care vorbim în acest segment, pretențiile nu sunt atât de mari, dar echipările cu care vin bicicletele sunt chiar bunicele.

Toate bicicletele care urmează să fie prezentate au piese Shimano, gama mid level, transmisie și frâne decente, iar greutatea totală, deși tot destul de mare pentru cursiere, este cuprinsă între 10 și 11 kg.

Dar hai să vedem cu toții ce au de oferit aceste biciclete.

Neuzer Whirlwind Basic

De la biciclete copii ieftine, la variante de munte, de oraș, trek sau pliabile, ungurii de la Neuzer produc modele destul de performante și fiabile, ce vin cu un raport calitate/preț foarte bun.

În ceea ce privește modelul de față, Neuzer Whirlwind Basic este o bicicletă de șosea destinată începătorilor, dar echipată destul de bine, având în vedere categoria de preț în care se încadrează. Este destul de bine văzută printre cicliști și reprezintă o alegere bună dacă vrei să îți cumperi o bicicletă cu care să mergi atât prin oraș, cât și pe trasee mai lungi din afara lui.

  • Cadrul lui Whirlwind Basic este confecționat din aluminiu 6061 și disponibil în dimensiunile de 54 și 56 cm, deci este o bicicletă potrivită și pentru persoanele mai înalte. Greutatea maximă suportată este, ca și în cazul altor biciclete chiar și de o calitate mai bună, de maxim 120kg.
  • Furca din aluminiu este fixă, marca Cro-mo, iar angrenajul este Prowheel A1 220 cu două foi, cu 42 și 52 dinți.
  • Bicicleta Neuzer Whirlwind Basic are 14 viteze, schimbător față Shimano Claris și schimbător față Shimano A050, iar maneta schimbător Shimano SY20. După cum se vede, dotarea nu este una de top, ci mai degrabă mid level, însă la prețul cu care poate fi achiziționată, poți spune că faci un deal bun.
  • Sistemul de frânare v-brake este de la Tektro, pe disc. Deși nu sunt impresionante în vreun fel, acestea își fac destul de bine treaba.
  • Roțile au dimensiunea de 28 inch, jantele sunt Mach 1 CFX700, duble, iar anvelopele sunt marca Kenda, model K1081.
  • Greutatea lui Whirlwind Basic este de 11.13 kg, mai ușoară decât modelele din categoria prezentată anterior, dar totuși destul de grea pentru o cursieră. Evident, la banii aceștia, nici nu poți cere mai mult.
  • Designul bicicletei este unul destul de clasic, simplu și curat. Nu excelează cu nimic, dar un punct în plus îl primește pentru finisaje, destul de ok pentru această categorie de preț.

Preț

Prețul bicicletei Neuzer Whirlwind Basic, unul avantajos având în vedere dotările destul de bunepoate fi consultat aici.

Rating

Merida Speeder 100 (2018)

Taiwanezii de la Merida nu fac doar biciclete frumoase, care îți iau ochii, ci și biciclete bune, de calitate, care uneori întrec și concurenți de la categorii superioare de preț. Atenția la detalii, materialele și tehnologiile inovative folosite fac din acestea niște biciclete pe care orice pasionat de ciclism și le-ar dori.

Dar, hai să vedem mai îndeaproape calitățile cu care se ”laudă” modelul de față.

Cadrul este fabricat din aluminiu hidroformat, disponibil inclusiv pe unele dintre cele mai bune biciclete disponibile la prețuri decente. Acesta îi oferă niște linii foarte fine și o duritate aparte, fără să îi crească greutatea. În plus, așa cum ne-a obișnuit cei de la Merida, primești garanție pe viață pentru cadru.

Hidroformarea se referă la modelarea materialului cu ajutorul unei matrițe și a unui fluid la presiune ridicată. Practic, aluminiul este introdus în matriță, iar cu ajutorul unui jet foarte puternic de apă, capătă forma dorită, întărindu-se în același timp.

Parte din cabluri sunt trase prin cadru, deși nu toate. Cele pentru schimbarea vitezelor sunt introduse prin cadru, dar frânele, atât cele de față, cât și cele de spate, sunt fixate la exterior. Punctele de sudură sunt foarte fine, și, împreună cu vopseaua neagră cu inserții galbene și gri, îi oferă un aspect general foarte plăcut.

Furca este fixă, marcă proprie, însă fabricată din carbon și compatibilă cu frânele pe disc.

Transmisia este 3 x 8, angrenajul fiind un Shimano TY301, cu trei foi de 48-38-28 dinți, iar caseta de pinioane Sunrace CSM668. Ținând cont că bicicleta este dedicată în special începătorilor, s-a dorit montarea unor viteze decente, care să aibă un preț mic, fapt care se vede și se simte. Sistemul funcționează, își face treaba bine, dar nu excelează.

Schimbătorul față este un Shimano TY710, iar cel spate Shimano Acera-X. Maneta schimbător, atât pe față cât și pe spate, este Shimano EZ fire.

Sistemul de frânare este unul hidraulic, pe disc (o îmbunătățire față de modelul 2017, dotat cu frâne mecanice), Shimano EF505 cu discuri de 160 mm.

Ghidonul, pipa, tija de șa, șaua și manșoanele sunt fabricate de Merida.

Roțile sunt formate din jante Merida Comp plus anvelope Maxxis Detonator.

Greutatea bicicletei este una mică, de doar 10.4 kg.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta Merida Speeder 100 (2018) poate fi consultat aici.

Rating

Cele mai bune biciclete până în 1000 Euro

Așa cum a fost prezentat până acum, cursierele nu sunt ieftine. Deși cele mai bune biciclete de șosea, care câștigă concursuri internaționale și cu care participă oamenii la olimpiadă depășesc fără probleme suma de 6000 Euro, în segmentul de piață de până în 1000 Euro vei găsi modele bune sau chiar foarte bune.

Bicicletele incluse în segmentul acesta de preț sunt capabile să facă față cu brio unor competiții interne. Vin cu echipări bune, cadrul este în general foarte solid, pe care se pot face upgrade-uri. Greutatea lor nu va fi mai mare de 10 kg, iar finisajele sunt superioare.

Devron Urbio Road Race R4.8 Bicicleta de oras

Pentru această categorie, am ales pentru a fi analizat modelul Urbio Road Race al românilor de la DHS. Firma, care are fabrica în Deva, păstrează modelele high-end pentru gama de produse Devron. Ei au început să intre serios pe piața de cursiere încă din anul 2014, iar modelul pe care îl vom prezenta aici s-a lansat în 2015, la un preț foarte apropiat de limita de 1000 Euro, pe care am setat-o ca punct de reper.

La inaugurare, aceste modele erau cele mai bune biciclete ale românilor, între timp lansându-se și modelul Road Race R6.8, dar costul pentru un astfel de exemplar este ceva mai mare, motiv pentru care am ales R4.8, în clasamentul nostru. Dotările sunt de actualitate, unde mai pui că a mai scăzut și prețul cu câteva sute de Euro, între timp.

O astfel de bicicletă șosea vine cu un cadru din aluminiu, echipată cu un set complet Shimano Tiagra, așa că, în mod cert vei vrea să afli mai multe detalii în legătură cu dotările complete ale acestei biciclete de șosea.

  • Cadul celor de la DHS este unul bun. Este realizat din aluminiu 6061, care reprezintă un aliaj de aluminiu, magneziu și siliciu și, cu toate că este un material obținut la un cost destul de mic, are o rezistență la stres foarte bună. Totodată, acesta este maleabil, reușind să ia forma dorită fără prea mari probleme. Toate aceste avantaje vin la o greutate specifică destul de mică, mult scăzută oțelului.
  • Designul bicicletei, împreună cu tuburile hidroformate, dau un aer foarte profi bicicletei. Se vede că proiectanții celor de la DHS au lucrat puțin la aspect. Triunghiul spate arată bine, deși pentru zona aceasta, mulți producători străini aleg variante ceva mai înguste. Culoarea este una frumoasă, negru cu roșu combinându-se foarte bine și dându-i un aspect foarte plăcut.
  • Din păcate, te-ai fi așteptat ca pentru segmentul de preț din care face parte, toate cablurile să fie trase prin cadru, dar lucrul acesta nu se întâmplă. Doar cel pentru frâna spate vine prin top tube, un lucru bun. Cablurile pentru schimbătoare, în schimb, sunt montate pe sub down tube și, cu toate că nu deranjează ochiului prea tare, te-ai fi așteptat la altceva.
  • În rest, cockpit-ul se prezintă ok. Ghidonul este un Zipp cu reach de 80 mm, pipa este Truvativ Stylo, de 90 mm, iar tija de șa poartă aceeași siglă precum pipa și are o lungime de 350 mm. Șaua DDK, este una destul de confortabilă.
  • Greutatea totală a bicicletei este de 9.7 kg.

Transmisia este una 2 x 10, Shimano Tiagra integral, așa cum a fost precizat și mai devreme. Astfel, angrenajul este un Tiagra FC-R460, cu foile de 48/34 dinți, iar caseta cu pinioane Tiagra CS-4600, viteze 11-23. Manetele shifter sunt și ele tot Tiagra. Din păcate, la capitolul funcționalitatea sistemul cam lasă puțin de dorit, Tiagra făcând parte din gama de produse dedicate amatorilor și semi-profesioniștilor. Așadar, ele își vor face traba, însă nu vor excela.

Frânele sunt modelul Promax RC-476, un V-brake decent, în ton cu celelalte componente ale bicicletei. Ele funcționează bine, reușesc să încetinească bicicleta sigur, cu toate că nu excelează la nici un capitol.

Roțile sunt compuse din jante Shimano WH-R501, unele decente din punctul de vedere al performanței, însă rezistente, care vin cu niște butuci Shimano de bună calitate. Anvelopele sunt Rubena Syrinx V80, cu lățimea de 23 mm, destul de aspectoase.

Chiar dacă cei de la DHS mai au de lucrat până să realizeze cele mai bune biciclete de șosea, care să se bată pentru câștigarea concursurilor internaționale, modelul Urbio Road Race R4.8 este unul reușit. Dotările și echipările cu care vine o fac să se dueleze de la egal la egal cu gama mid ale unor firme de renume în industria velo, dar prețul la care poți achiziționa acest model va fi mai mic cu câteva sute de Euro, față de concurenți.

Da, la cadru se mai putea lucra, dar una peste alta, este o cursieră care nu dezamăgește și care este bună pentru fitness și pentru recreere. Cu un ghidon mai plat ar fi bună chiar și ca bicicletă de oraș cu care să faci naveta.

Cu toate că aceste componente pot oferi o funcționalitate bună și în condiții destul de solicitante, nu vei rupe gura târgului dacă te prezinți cu un R4.8 la vreun concurs de viteză unde vei concura cu cele mai bune biciclete existente pe piață. Însă, dacă preferi plimbările relaxate și lungi sau vrei să faci naveta către muncă pe o bicicletă rapidă și ușoară, poți opta pentru această variantă.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta Devron Urbio Road Race R4.8 poate fi consultat aici.

Rating

Focus Izalco Race AL 105  2018

Modelul de față a fost lansat pe piață la începutul anului 2018 și este unul dintre cele mai bune modele de biciclete pentru șosea, din categoria de preț de până în 1000 de euro. Aceasta îmbină cu subtilitate confortul curselor relaxante prin oraș și adrenalina de care vei avea cu siguranță parte în timpul curselor de viteză.

Cadrul este fabricat din aluminiu 6061, un tip de material deja cunoscut ș apreciat de cunoscători, ce se obține prin alierea cu magneziu și siliciu și care, cu toate că este un material obținut la un cost destul de mic, are o rezistență la stres foarte bună.

La capitolul estetic, modelul Focus Izalco Race AL 105 (2018) stă binișor. Culoarea predominantă a cadrului este negru, completat de inserții multicolore pe furcă, chainstays și top-tube. Punctele de sudură sunt destul de bine realizate, însă se putea și mai bine, având în vedere segmentul de preț din care face parte. Cablurile sunt bine trase și ascunse destul de eficient, fapt care contribuie la aspectul curat, îngrijit și elegant al bicicletei.

Furca este fabricată în totalitate din fibră de carbon. Datorită materialului folosit, aceasta va putea atenua mare parte a vibrațiilor cauzate de drumurile cu asfalt de calitate mai scăzută, astfel că șocurile resimțite de încheieturile mâinilor vor fi reduse.

Angrenajul modelului Izalco Race, marca Shimano, vine cu două foi, de 50 și 34 dinți, în vreme ce caseta cu 11 pinioane are dințarea cuprinsă între 11 și 28. Deraioarele sunt Shimano 105. Acest grup completează tendințele sportive ale bicicletei, oferind schimburi extrem de rapide, exacte ale vitezelor și rapoarte care sunt ideale atât pentru urcările istovitoare, cât și pentru coborârile în viteză.

 În ceea ce privește sistemul de frânare, bicicleta este dotată cu o frână U-brake cu doi pivoți ce face parte tot din grupul Shimano 105. Aceasta este una de calitate, ce funcționează excelent, reușind să controleze foarte bine încetinirea bicicletei. Ele sunt alegerea ideală între performanță și greutate redusă.

Roțile sunt compuse din jante decente, Alexrims ALX de 28 inch, cu pereți dubli din aluminiu, și anvelope Continental Ultra Sport II. Roțile sunt dotate cu sistem quick release.

Greutatea bicicletei Izalco Race este de 8.9 kg, deci se încadrează în standardele impuse pentru cursiere.

Bicicleta este disponibilă în mărimile XS(48 cm), S(51 cm), M(54 cm), L(57 cm) și XL(60 cm).

Pentru a afla mai multe detalii despre echipare și componente citește un review mai detaliat.

Preț

Cel mai bun preț pentru bicicleta Focus Izalco Race AL 105 (2018) îl poți găsi aici.

Rating

Dacă e să alegem un câștigător la această categorie de preț, decizia e destul de simplu de luat.  Deși design-ul și construcția celor de la DHS pentru modelul Road Race R4.8 sunt bune și demne de luat în calcul, este evident că nu pot concura cu dotările alese de giganții de la Focus, pentru al lor model Izalco Race.

Acesta stă mai bine la mai toate capitolele și, chiar dacă este mai scump cu câteva sute de Euro, tot se încadrează în maximul ales și face toți banii.

Cea mai bună bicicletă pentru femei

Cursierele reprezintă cele mai bune biciclete pentru persoanele cărora le place viteza sau să străbată distanțe mari de drum atunci când se pun în mișcare sau o combinație între aceste două stiluri de pedalare.

Pe lângă adrenalina dată de viteza mare și peisajele superbe prin care te poți plimba fără să obosești prea tare în plimbarea ta, cursierele sunt, totodată și cele mai bune biciclete pentru exercițiu fizic. Practic, îți vor îmbunătăți sistemul cardiovascular, vei arde calorii și te va ajuta la tonifierea zonei inferioare, ideal pentru femeile care doresc să scape de celulita de pe picioare.

Care sunt diferențele între biciclete femei și biciclete bărbați?

Deși marea parte a brandurilor de renume au și variante de cursiere special dedicate sexului frumos, nu există o definiție exactă pentru “cele mai bune biciclete de femei”. Cert este că toți producătorii vin cu anumite adaptări ale cadrelor, ghidonului etc.

Pentru unele firme această adaptare reprezintă un cadru unisex, cu kit specific feminin, care pe lângă culorile vii, au un ghidon mai îngust, gândit special pentru fizionomia doamnelor, împreună cu o șa modificată, plus roți și brațe pedalier mai mici. O astfel de ajustare este inclusă pe modelele celor de la Ridely.

Alte firme consideră că cele mai bune biciclete femei trebuie să fie modificate complet, începând cu designul. Acesta este mai adaptat corpului ceva mai mic, mai îngust și mai ușor al domnișoarelor. Astfel, vor avea o formă distinctă a geometriei cadrului și un reach mai scurt. Branduri care adoptă aceste modificări sunt multe, printre care Liv, Specialized, Canyon etc.

Dar oricum, cu toate aceste modificări, există destule femei care preferă cursierele unisex. În general, persoanele cu înălțimi mai mici vor alege modelele de biciclete femei.

Principalele ajustări întâlnite pe biciclete femei

  1. Ghidonul – alegerea unei mărimi a ghidonului este în strânsă legătură cu lățimea umerilor. Cum majoritatea femeilor tind să aibe umerii mai înguști decât ai bărbaților, la fel și ghidonul va fi unul mai scurt. Totodată se poate ca manetele schimbător și cele de frână montate pe bicicletele de femei să fie ceva mai mici, numai bune pentru palmele care în general nu sunt prea mari;
  2. Șaua – șaua întâlnită pe cele mai bune biciclete pentru femei este făcută în așa fel încât să fie mai confortabilă și adaptată fizionomiei lor;
  3. Angrenajul pedalier – care vine cu brațele pedalelor mai scurte;
  4. Tot mai multe biciclete femei vor avea frâne pe disc, în locul celor cu pivoți, pentru că acționarea manetei de frână se face mai ușor;
  5. Dimensiunea roților – sunt câteva firme care vin cu dimensiuni mai mici ale roților, pentru a le face mai manevrabile.

În continuare, va fi analizată una dintre cele mai bune biciclete femei pe care le poți achiziționa la un preț sub 800 Euro.

Merida Speeder 100 Juliet (2018)

Aproape în orice clasament făcut despre biciclete de șosea de buget mediu, nu poți să nu incluzi și biciclete Merida. La fel se întâmplă și la categoria cele mai bune biciclete femei, unde va fi prezentat modelul Speeder 100 Juliet, din 2018.

O cursieră confortabilă, special dedicată și construită pentru a fi folosită de femei. Poate atinge viteze foarte bune și vine cu o ținută de drum impecabilă, echilibrată foarte bine între stabilitate, agilitate și confort. Astfel, Speeder 100 Juliet este ideală pentru cursele lungi, în care nu vei resimți niciun fel de disconfort.

Din punct de vedere estetic, nu mai e nicio surpriză că bicicletele Merida se prezintă impecabil. Cablurile sunt atent trase prin cadru, iar coloritul este o combinație între delicatețea violetului și duritatea culorii antracit, semn că cei de la Merida s-au gândit la dualitatea viitoarelor posesoare.

  • Cadrul Meridei Speeder Juliet, cu o geometrie specifică cursierelor pentru femei, este din aluminiu, iar furca din fibră de carbon.
  • Transmisia, 3x8, este alcătuită dintr-un angrenaj Shimano TY301, cu foi de 48/38/28 dinți și o casetă cu pinioane Sunrace CSM668, cu 11-32 dinți. Rapoartele dezvoltate de această combinație sunt unele decente, dar nu ideale pentru urcări prea abrupte.
  • Schimbătoarele sunt Shimano TY710 pe față și Acera-X pe spate. Poate că ar fi fost mai bine să fi văzut Acera și pe față, dar probabil că din considerente de preț s-a ales varianta mai ieftină. Manetele schimbător sunt tot Shimano, model EF505 EZ-fire.
  • Furca este una bună, marcă proprie, fabricată integral din fibră de carbon,așa cum spuneam și mai sus, care reușește să preia destul de bine parte din șocurile întâlnite pe traseu.
  • Frânele sunt hidraulice, pe disc, marca Shimano, model EF 505, cu discuri de 160 mm. Sistemul de frânare este, deci, unul decent pentru categoria de preț din care face parte Merida Speeder Juliet.
  • Roțile, destul de bune, sunt compuse din jante marcă proprie, de 22 mm, și cauciucuri Maxxis Detonator. Butucii sunt din aliaj de aluminiu, cu sistem quick release.
  • Greutatea totală a bicicletei este de 10.24 kg, una decentă pentru o cursieră la acest preț.

Concluzii

Merida Speeder 100 Juliet (2018) este una dintre cele mai bune biciclete femei pe care o poți găsi sub prețul de 800 Euro. Chiar dacă nu vei câștiga vreun concurs de cățărare sau de viteză cu ea, dacă îți plac plimbările nesfârșite sau dacă ideea ta de distracție este să pedalezi zeci de km, lăsând problemele departe, modelele Juliet reprezintă cele mai bune biciclete pe care le poți alege.

Cursiera este foarte confortabilă, cadrul este unul care arată, se comportă bine și cântărește mai puțin decât alte modele mult mai scumpe.

Preț

Poți consulta cel mai bun preț al bicicletei Merida Speeder 100 Juliet (2018), aici.

Rating

Lasa un comentariu: