RoyalBaby este o companie care s-a lansat destul de recent pe piața bicicletelor de copii, în China. Dar istoria lor adevărată începe în anul 2009, atunci când au intrat în Statele Unite. Datorită feedback-ului pozitiv venit din partea clienților americani, care sunt ceva mai critici față de restul populației, compania a prins curaj și a început să se facă, încet dar sigur, cunoscută și în alte țări, cele mai importante fiind cele din zona asiatică, unde modelele lor de biciclete copii ieftine au prins destul de bine. Începând cu anul 2017, RoyalBaby este disponibil și în Europa.
Producătorii chinezi consideră că din perspectiva copiilor, lumea arată diferit. Ei văd diferit și simt altfel față de adulți, motiv pentru care au și abilități și nevoi diferite de aceștia. Cu aceste idei în cap, designerii celor de la RoyalBaby gândesc bicicletele de copii astfel încât ele să fie pregătite pentru cerințele specifice ale celor mici.
Așadar, toate modelele care le ies pe poarta fabricii vor oferi în primul rând siguranță, care este cam cel mai important aspect de care părinții ar trebui să țină cont. Astfel, manetele de frână vor fi orientate către copii: ele vin cu o distanță scurtă de tragere, specifică mini-oamenilor, care au mânuțele micuțe. Totodată, anvelopele sunt ceva mai mari față de ceea ce vei întâlni pe modelele de biciclete ieftine copii, oferindu-le acestora ceva mai mult confort și o stabilitate ridicată. În același timp, reflectoarele montate pe bicicletă sunt aprobate de legislația germană, fapt îmbucurător.
Excepție de la aceste reguli nu face nici varianta prezentată aici, Freestyle. Dar hai să vedem în continuare principalele caracteristici cu care se laudă acest model de bicicletă, despre care nu putem afirma că face parte din categoria de biciclete copii ieftine, la prețul de sub 200 Euro pe care îl are, dar care nu este nici foarte scumpă.
Cadrul lui RoyalBaby este realizat dintr-un aliaj de aluminiu, care îl face foarte rezistent, dar și suficient de ușor încât să poată fi ridicat de către copii. Acesta îi oferă micului ciclist ceva mai mare stabilitate și susținere, ajutându-l în același timp să mențină o poziție de pedalare verticală și sigură, în special în momentele în care decide să ia viraje scurte, agresive.
Bicicleta Freestyle face parte din gama modelelor BMX ale producătorului chinez, având o geometrie specifică pentru acest stil de pedalare și un design pe care copiii, cu siguranță, îl vor îndrăgi. Punctele de sudură sunt foarte bine realizate, zonele cu lipituri fiind aproape imposibil de sesizat. Se vede că designerii au ținut mult la acest aspect și se pare că le-a ieșit.
Culoarea cadrului este dată de o vopsea specială, hipoalergenică, ce prezintă următoarele avantaje: pe lângă faptul că te asigură pe tine ca părinte că cel mic este în siguranță și că nu va suferi de niciun fel de alergii din cauza vopselei, protejează și cadrul împotriva coroziunii.
În ceea ce privește culorile cu care cadrul vine, acestea sunt foarte bine alese și sar în ochi, făcând bicicletele să fie foarte agreate de către cei mici. Astfel, ei pot alege între roșu, albastru, portocaliu și alb. Toate nuanțele sunt intense, vii, mai puțin cea albă, care este una neutră.
Furca fixă este fabricată din același aluminiu precum cadrul, fiind rezistentă și durabilă.
Cadrul vine cu o prindere cel puțin interesantă a bidonului. Din cauza faptului că dimensiunea sa nu permitea prinderea clasică, între top tube și down tube, chinezii s-au gândit la o variantă destul de ingenioasă și au fixat bidonul cu apă în spatele șeii, deasupra roții, asemănător unui portbagaj.
Transmisia este simplă, în stilul clasic al modelelor BMX. Aceasta este compusă dintr-un angrenaj ce vine cu un singur disc, din aluminiu și o casetă cu un pinion. Rapoartele dezvoltate de acest sistem fac, după spusele copiilor care au testat modelul, ca pedalarea să pară o joacă, chiar și pe turele ceva mai lungi.
Sistemul de frânare este compus dintr-un V-brake bun, marcă proprie, pentru roata din față, folosit mai mult ca sistem de urgență, care oprește bicicleta incredibil de bine și rapid, cel mic nefiind nevoit să tragă prea tare de manetă. Că tot veni vorba despre maneta de frână, aceasta este realizată special pentru a putea fi prinsă fără niciun fel de problemă de mânuțele mai mici ale copiilor și are nevoie de doar o mică presiune pentru a pune în funcțiune V-brake-ul.
Pe roata din spate, vei găsi montat o frână în butuc, coaster, care se activează atunci când prichindeii pedalează spre înapoi. Acest stil de frână este bun, fiabil și rezistent. Datorită faptului că butucul este închis, capsulat, nu va avea probleme cu praful sau mizeria care ar putea intra în el și funcționează la fel de bine, indiferent de vremea de afară.
Roțile sunt alcătuite din jante din aluminiu, de 16 inci, care vin echipate cu cauciucuri groase de cauciuc, gonflabile. Datorită formei lor, acestea le vor oferi copiilor plimbări foarte confortabile și aderență bună, indiferent de tipul de teren pe care ei se decid să pedaleze.
Șaua este ergonomică, foarte confortabilă și reglabilă pe înălțime, lucru ideal, însemnând că vei putea modifica poziția acesteia, astfel încât copilul tău să aibă parte de cea mai bună experiență de pedalare.
La capitolul extra, acest model al celor de la RoyalBaby se prezintă foarte bine. Astfel, el vine dotat cu o protecție completă a lanțului, care este ideală pentru bicicletele de copii. Nu numai că aceștia nu vor ajunge acasă cu pantalonii murdari din cauză că se ating de lanț, capacul de plastic ce vine montat peste angrenaj și caseta cu pinioane îi va proteja de accidentări, nepermițându-le să își bage degețelele curioase între lanț și discurile rotative.
În același timp, vei găsi în cutia în care vine ambalată și un set de roți ajutătoare, foarte bune și trainice, ușor de montat pe cadru și care se vor dovedi destul de utile pentru părinții ai căror prichindei nu au învățat exact cum să își țină echilibrul pe două roți, până când au dat de acest model. Totodată, suprafața mare de rulare a cauciucurilor groase, îi va ajuta în găsirea mai rapidă a echilibrului, față de niște roți ceva mai înguste.
Bidonul cu apă nu lipsește nici el din cutia în care bicicleta vine ambalată, împreună cu un set de scule de care vei avea nevoie pentru a monta piesele între ele.
Reflectoarele ce vin montate pe bicicletă, care sunt în concordanță cu legislația germană, îți oferă posibilitatea de a ieși cu cel mic la o tură de pedalat, noaptea, în serile plăcute de vară. Bicicleta vine cu un stop spate, far pe față și catadioptri montate pe fiecare dintre roți.
Greutatea totală a bicicletei este destul de mare, dar nu uriașă, la cele 11.5 kg ale sale
Ce ne place
Practic, aproape tot. Față de modelele de biciclete BMX de copii mai mari sau de adulți, acesta de față nu are ca destinație folosirea într-un mod agresiv, cum ar fi executarea a tot felul de sărituri și trick-uri cu el, ci pentru a oferi o plimbare lină copiilor care sunt încă începători în ceea ce privește ciclismul. Și ca un plus, arată foarte bine și cu siguranță prichindeii îl vor îndrăgi.
Cu toate acestea, materialele din care bicicleta este fabricată sunt impresionante. Cadrul este rezistent și bine echilibrat și chiar nu este atât de greu încât să nu poată fi ridicat sau controlat de către cei mici. Roțile sunt groase și au un profil suficient de ieșit în relief pentru a face față tuturor tipurilor de teren pe care copii decid să pedaleze, fie el pavaj, pământ sau iarbă.
Extra-urile sunt cele care fac într-adevăr diferența: manetele de frână special adaptate pentru copii, roțile ajutătoare solide, ideale pentru începători, sticla de apă, care se va dovedi utilă pentru turele mai lungi și reflectoarele, toate te ajută pe tine ca, odată ce scoți bicicleta din cutie, aceasta să fie numai bună pentru toate nevoile copilului tău.
Ce nu ne place
Desigur că acest model de RoyalBike nu este perfect și are anumite minusuri, cu toate că ele sunt mici: pedalele, care sunt dintr-un plastic destul de fragil și care se vor rupe repede reprezintă unul dintre ele. Partea bună este că sunt înlocuibile și nu costă prea mult.
Totodată, mulți prichindei s-au plâns de abundența sticker-elor care sunt lipite pe cadru. Acestea ajung să fie îndrăgite de copii ceva mai mari, dar nu și de cei mici. Rezolvarea, în schimb este simplă: pur și simplu le dezlipești.